TÜRK EPİLEPSİ İLE SAVAŞ DERNEĞİ
TURKISH CHAPTER OF INTERNATIONAL LEAGUE AGAINST EPILEPSY
İLETİŞİM
HAKKIMIZDA
ANA SAYFA
Epilepsi ile ilgili tıp doktorları ve diğer bilim
dallarından olan epilepsi konusundaki araştırıcıların derneği
Toggle navigation
DERNEK HAKKINDA
Yönetim Kurulu
Komisyonlar
Dernek Tüzüğü
Üyelik Formu
Dernek Üyelerimiz
EPİLEPSİ DERGİSİ
EPİLEPSİ
Epilepsi Hakkında
Epilepsi Nedir?
Epilepsi Nöbetleri
Epilepsiyi Sınıflandırma
Epilepsi Tipleri
Parsiyel Nöbet
Jeneralize Nöbetler
Absans Nöbetleri
Epilepsi ve Tedavisi
İlaç Tedavisi
Cerrahi Tedavi
Epilepsi ve Yaşam
Epilepsi ve İş Hayatı
Epilepsi ve Spor
Epilepsi ve Egzersiz
Sakıncalı Sporlar
Sosyal Uğraşlar
Epilepsi ve İlk Yardım
Epilepsi ve Aileler
Epilepsi ve Çocuk
Epilepsi ve Davranış
Epilepsi ve Erişkinlik
Ebeveyin Kılavuzu
HUKUK BÜROSU
FOTOĞRAF GALERİSİ
ETKİNLİKLER
Kongreler
Toplantılar
Sosyal Etkinlikler
Diğer Etkinlikler
BURS, PLAKET VE ÖDÜLLER
Proje, Burs Duyuruları ve Kazananlar
Kongre Bursu Duyuruları ve Kazananlar
Kongre Ödül Duyuruları ve Kazananlar
Makale Ödülleri
Plaket Kriterleri ve Verilenler
Arşiv
Aylık Bilimsel Toplantılar 27 Aralık 2019 Taksim Divan Otel'de yapılacaktır.
Semiyoloji: Epilepsi ve Psikojenik Non-epileptik Nöbetler Toplantısı 27 Eylül 2019'da Levent Mövenpick Otel'de Başarıyla Gerçekleşti
İLETİŞİM
ANA SAYFA
EPİLEPSİ
Epilepsi Hakkında
Epilepsi Nöbetleri
Epilepsi Nöbetleri
Basitleştirilmiş şekliyle epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır, ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar.
Epilepsi nöbetlerinin çok değişik çeşitleri mevcuttur. Kırkın üzerinde nöbet tipi tanımlanmıştır. Herkes tarafından epilepsi veya sara dendiği zaman anlaşılan ve iyi bilinen tonik-klonik nöbetin yanısıra başkalarının hiç farketmeyeceği kadar hafif nöbet çeşitleri de vardır. Tanımlanmış bu mevcut nöbet tiplerine rağmen herkesin geçirdiği nöbet kendine özgü bazı farklılıklar gösterebilir.
Bu durumlar bazı hastalarda epilepsi tanısının konulmasını güçleştirir ve çok çeşitli karışıklıklara neden olur. Ne yazık ki pek çok hastaya tanı konulamaz ve kendilerindeki problemin ne olduğunun açıklığa kavuşması yıllar alabilir. Bazı kişilerde ise başka bir bozukluğun yol açtığı belirtiler yanlış olarak epilepsi tanısı alabilir. Gelişen tanı yöntemleri sayesinde yanlış tanılar giderek azalmaktadır.
Yeni yapılan sınıflandırmalar ile farklı nöbet isimlerinin ortaya konması konunun daha karmaşık hale gelmesine neden olmuştur. Bu nedenle aynı nöbet farklı isimlerle adlandırlabilir. Bu bölümde çok teknik ayrıntılara girmeden elden geldiğince geniş bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur: parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler) ve jeneralize (beyinde yaygın olarak olarak başlayanlar) . Yaygın başlangıç daha kötü ve şiddetli bir nöbet anlamına gelmez. Buradaki gruplama sadece nöbeti oluşturan nedenin farklılığı ile bağlantılıdır ve tibbi nedenlerle bu isimler verilmiştir.
Nöbet anında yaşananlar (nöbet belirtileri) beyin aktivitesindeki değişikliğin nereden başladığına ve ne kadar hızla yayıldığına bağlıdır. Parsiyel nöbetler isminden de anlaşıldığı gibi beynin bir kısmından başlarlar. Elektriksel deşarj ya o bölgede kalır ya da beynin diğer bölgelerine yayılma gösterir. Jeneralize nöbetler (tonik-klonik, absans, ve myoklonik gibi çeşitleri vardır) tüm beyne yayılırlar.
Ne tür nöbet olduğunun bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu muhtemelen hangi epilepsi ilacının daha etkili olacağı konusunda yol göstericidir. O nedenle birisi nöbet geçirdiğinde nöbet hakkında notlar almak hatta video çekmek çok yarar sağlar.
Bu bölümde anlatılanlar tümü ile sizin yaşadıklarınıza uymuyorsa endişe etmeyin. Aynı hastalık da olsa herkesin farklılıkları olacaktır ve bunları bir yere kaydedin. Durumu doktorunuza anlatın. Doktorunuz durumdan emin olamıyorsa epilepsi konusunda çalışan bir nöroloji uzmanına sizi yönlendirecektir.
Üyelik
Şifremi unuttum
Etkinlik Takvimi
Mart 2021
Pzt
Sal
Çar
Per
Cum
Cmt
Paz
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4