Epilepsi İçin Bak Projesi 2019

Türk Epilepsi İle Savaş Derneği olarak bu yıl #EpilepsiİçinBak projemizin üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Türkiye’deki 800 binden fazla epilepsiyle yaşayan birey ve yakınının hayatını kolaylaştırmak için çıktığımız bu yolda sizlerin de değerli katkılarıyla her yıl sesimizi daha fazla kişiye ulaştırmak için çalışıyoruz.

Epilepsinin, zorlu tedavi sürecinin yanı sıra hastaların ve yakınlarının hayatını etkileyen bir diğer sonucunun ise önyargılar olduğunu artık biliyoruz.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de ilk defa gerçekleştirdiğimiz epilepsi farkındalık araştırması ile halkımızın epilepsiye olan bakış açısını ölçümledik. Çarpıcı sonuçların olduğu araştırma ile gördük ki birçok kişi epilepsi hakkında yeterli bilgiye sahip değil.

Farkındalık seviyesi ile ilgili tabloyu gözler önüne seren bu sonuçları hatırlayacak olursak; her 10 kişiden 9’u epilepsi hakkında bilgi sahibi olduğunu söylüyor ancak her 2 kişiden 1’i “başıma gelir” korkusuyla hastalıkla ilgili haber ve bilgileri okumadığını belirtiyor. Her 2 kişiden 1’i epilepsinin tedavisi olmadığını düşünüyor. Her 10 kişiden 1’i ise epilepsinin bulaşıcı bir hastalık olduğunu söylüyor. Her 5 kişiden 2’si epilepsiyle yaşayan bireylerde zekâ ve fiziksel gerilik olduğunu düşünürken, her 10 kişiden 6’sı da yakınlarının epilepsili bir bireyle evlenmesini istemiyor. Her 4 kişiden 1’i ise “İşveren olsanız epilepsi hastası bir bireyi işe alır mısınız?’’ sorusuna olumsuz yanıt veriyor. Çocuklarının epilepsili bir eğitimciden eğitim almasını istemediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 36.

Tabloyu değerlendirdiğimizde epilepsi farkındalığında daha çok yol almamız gerektiğini açıkça görüyoruz. #EpilepsiİçinBak projesininüçüncü yılında da sesimizi daha fazla kişiye duyurarak epilepsili bireylerin de herhangi bir bireyden farklı olmadığı hakkında hakkında farkındalıkfarkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Toplumun sorumlu ve değerli bir üyesi olarak epilepsi farkındalığında her birimizin atacağı ufak bir adımın bile büyük önem taşıdığına inanıyoruz.

#EpilepsiİçinBak’ın siz değerli hekimlerimizin kıymetli katkılarıyla bu yıl da epilepsili bireylerinepilepsili bireylerin sesi olabilmesi için desteklerinizi rica ediyoruz. Bu yıl da mor gözlüklerimizi takalım, veya https://epilepsiicinbak.com/morgozluk özel fotoğraf uygulamasını kullanalım, fotoğraflarımızı çekip sosyal medya hesaplarımızdan #DünyaEpilepsiGünü’nde #EpilepsiİçinBak hashtagleriyle paylaşalım ve tüm Türkiye’ye epilepsiyi hep birlikte anlatalım.

Sevgi ve Saygılarımızla,

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği